Uneingeschränkter Zugang

The lifestyle of pre-school teachers and their assistents as an element of subjective theories


Zitieren

Uvod: S subjektivnimi teorijami vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev avtorji osvetlijo problem kakovostnega preživljanja časa otrok v vrtcih in s tem povezanega prevzemanja življenjskega sloga predšolskih otrok. Z ugotavljanjem razlik v mnenjih, stališčih in v navadah med vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev o nekaterih dejavnikih kakovosti preživljanja časa otrok v vrtcu avtorji ugotavljajo, ali imajo vzgojitelji, ki imajo večji vpliv na usmerjenost dela v vrtcu, tudi strožja merila ocenjevanja trenutnega stanja.

Metode: Vzorec anketirancev je obsegal 810 vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev iz celotne Slovenije. Podatki so bili zbrani v okviru širšega raziskovalnega projekta z naslovom Profesionalno usposabljanje strokovnih delavcev za izvajanje elementov posebnih pedagoških načel koncepta Reggio Emilia na področju predšolske vzgoje. Za analizo podatkov smo uporabili statistični program SPSS različice 16.

Rezultati: Analiza rezultatov je pokazala razlike med vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev v oceni količine in kakovosti športnih pripomočkov ter v odnosu do gibalnih/športnih dejavnosti, in sicer v prid vzgojiteljem, ki so tudi pogosteje gibalno/športno dejavni in pogosteje izvajajo gibalne dejavnosti v vrtcih.

Zaključek: Rezultati raziskave avtorje usmerjajo v preoblikovanje subjektivnih teorij na podlagi celotnega vzgojno-izobraževalnega procesa. V ta namen predlagajo širitev ponudb preventivnih gibalnih/športnih programov v obstoječe programe izobraževanja bodočih pomočnikov in vzgojiteljev, širjenje ponudb seminarjev stalnega strokovnega izpopolnjevanja ter obogatitev športno-rekreativnih programov v vrtcih za starše, otroke in za zaposlene. S celostnim pristopom bi pripomogli k preoblikovanju subjektivnih teorij, ki posledično vplivajo tudi na usmerjenost vzgojiteljev in pomočnikov v gibalne dejavnosti predšolskih otrok.

eISSN:
1854-2476
ISSN:
0351-0026
Sprache:
Englisch
Zeitrahmen der Veröffentlichung:
4 Hefte pro Jahr
Fachgebiete der Zeitschrift:
Medizin, Klinische Medizin, Hygiene- und Umweltmedizin