Open Access

Ukrepi Za Zmanjšanje Tveganega In Škodljivega Pitja Alkohola V Populaciji Študentov: Sistematični Pregled Literature / Measures to Reduce Risky and Heavy Alcohol Drinking in the Population of Students: A Systematic Literature Review


Cite

Izhodišča: Pitje alkohola je precej velik slovenski problem; še posebej so izpostavljeni mladi pivci. Pomembne so preventivne in intervencijske metode v populaciji študentov, a v Sloveniji to področje še ni dovolj razvito. Sistematični pregled literature ponuja vpogled v raziskovanje tega problema drugod po svetu in osvetljuje to področje pri nas.

Metode: Iz treh različnih baz (PubMED, Cochrane in PsychINFO) smo s pomočjo ključnih besed (alcohol drinking/ consumption/abuse, prevention and control, students, intervention(s)) izbrali izvirne članke v angleškem jeziku. Nanašali so se na mlade, stare od 18 do 25 let; obravnavali so vedenje glede pitja alkohola in vsebovali preventivne ali intervencijske dejavnosti.

Rezultati: Za prenos intervencij moramo poznati okolje, družbo in družbeni razvoj. Za učinkovite ukrepe so se pokazali: presejanje, kratki ukrepi ob ugotovljenem tveganem pitju (individualni in prek svetovnega spleta), motivacijski razgovori, spodbujanje mladih k idejam o nepitju alkohola, nadzor nad porabo alkohola znotraj študentskih naselij, povišanje cen alkoholnih pijač, omejitev oglaševanja in reorganizacija vplivov na spremembe vrednot, ki vplivajo na porabo alkohola.

Zaključki: Specifičnost mlade/študentske populacije predstavlja izziv in dobro naložbo za prihodnost.

eISSN:
1854-2476
ISSN:
0351-0026
Language:
English
Publication timeframe:
4 times per year
Journal Subjects:
Medicine, Clinical Medicine, Hygiene and Environmental Medicine