Open Access

Bastian, K. 2014. Omgørelse – Skatteforvaltningslovens § 29. 1st ed. København: Jurist- og Økonomforbundets Forlag

   | May 15, 2015

Cite

Dansk skatteret har i årtier anerkendt, at skatteyderne - under nærmere angivne betingelser - har mulighed for såkaldt “omgørelse”. Herved har skatteyderne mulighed for at undgå en uforudset og uventet beskatning, som kunne være undgået ved at skatteyderne havde disponeret anderledes eller måske helt havde undladt at disponere. Den vigtigste form for omgørelse består af “dispositionsomgørelse”, hvorved skattemyndighederne anerkender, at parternes efterfølgende ændring af økonomiske vilkår og retligt indhold gives tilsvarende skatteretlige konsekvenser. Som eksempel kan nævnes, at skattemyndighederne med hjemmel i aktieavancebeskatningsloven tilsidesætter overdragelsessummen ved en aktiehandel mellem nært forbundne, idet afståelsessummen anses for kunstigt nedbragt. Dette indebærer en forhøjelse af overdragerens skattepligtige afståelsessum og en gavebeskatning hos erhververen af den modtagne fordel. Denne gavebeskatning kan undgås ved omgørelse, således at aktieoverdragelsen med tilbagevirkende kraft foretages til markedsværdien af aktierne. Et andet eksempel er, at en skatteyder, som efterfølgende ønsker at anvende de særlige regler for “skattefri virksomhedsomdannelse” ved omdannelse af en personligt ejet virksomhed til et selskab kan få tilladelse hertil ved en omgørelse. Virksomhedsejeren undgår herved eller får sin kapitalgevinstbeskatning reduceret.

Omgørelse er nu lovfæstet i skatteforvaltningslovens § 29, der omhandler de nærmere betingelser og fremgangsmåde.

Bogen: “Omgørelse - skatteforvaltningslovens § 29” indeholder en monografiom bestemmelsen, der indeholder en håndbog og en lærebog om omgørelse. Advokat Kaspar Bastian, som er skatteadvokat hos et af Danmarks førende advokatfirmaer, Bech-Bruun, har forfattet en monografiom såkaldt omgørelse, som den er hjemlet i skatteforvaltningslovens § 29. Omgørelse indebærer, at skattemyndighederne giver tilladelse til, at en efterfølgende ændring af eller ophævelse af en civilretlig disposition gives tilsvarende skatteretlige virkninger. Der udløses således en skattemæssig ændring med tilbagevirkende kraft. Omgørelse aktualiseres navnlig, når det konstateres, at en given aftale, disposition m.v. udløser en uventet og uforudset beskatning, som kunne have været undgået enten ved, at dispositionen fra begyndelsen af var givet et andet retligt indhold eller ved, at dispositionen slet ikke havde været gennemført.

Omgørelse indeholder således en skatteretlig “fortrydelsesregel” og sikrer navnlig mod urimelige konsekvenser af en kompleks og hastigt ændret skattelovgivning.

Kaspar Bastians bog, der både kan anvendes som håndbog for praktikeren og som lærebog på højeste akademiske niveau, omfatter 130 sider inkl. registre.

Bogen er disponeret i 6 kapitler :

Kapitel 1. Indledning, introduktion til skatteforvaltningslovens § 29, historie.

Kapitel 2. Området for omgørelse.

Kapitel 3. Betingelser for omgørelse.

Kapitel 4. Omgørelsens konsekvenser.

Kapitel 5. Formelle regler (ansøgningsprocedure, kompetenceforhold, klage m.v.).